Mbreti Artur, midis legjendës dhe realitetit

A ekziston me të vërtetë një nga mbretërit më të famshëm apo është vetëm një legjendë në mënyrë që të frymëzohen trupat anglez?

Për herë të parë është përmendur nga një klerik i Wellsit i quajtur Nennius në shekullin e nëntë. Megjithatë, kontributi më i plotë i është njohur historisë së mbretërve të Britanisë, e cila daton në shekullin e dymbëdhjetë.

Aty pohohej se mbreti Artur ishte i patejkalueshëm në pushtet dhe në diplomaci, një mbret i madh luftëtar i cili drejtoi Uellsin, Skocin, Irlandën, Norvegjin, Danimarkën, Gjermanin, Anglinë dhe Galin.

Përflitet që historia e tij të jetë e rreme, por kjo nuk shmang dashurinë që njerëzit kanë për legjendën e mbretit Artur.